ARN. 3 utilizări medicale diferite

ARN

ARN. 3 utilizări medicale diferite.  Sigur ați auzit termenul „ARN” datorită dezvoltării vaccinurilor cu ARNm Pfizer și Moderna, care protejează împotriva COVID-19. Dar potențialele utilizări medicale ale moleculelor de ARN merg mult mai departe decât vaccinurile. 

 

ARN-urile sau acizii ribonucleici sunt unele dintre cele mai importante molecule pentru viața de pe această planetă.

ARN-ul se găsește în fiecare celulă din corp și joacă un rol important în fluxul de informații genetice.

ARN-urile „mesager” (ARNm) copiază și transportă instrucțiunile genetice de la ADN-ul nostru către fabricile de fabricare a proteinelor din celulele noastre (ribozomi), care pot crea apoi componentele biologice și mașinile de care au nevoie pentru a funcționa.

  • De exemplu, proteinele actinice dau celulelor forma și structura lor și sunt cruciale pentru contracția musculară.
  • ARN ajută, de asemenea, alte biomolecule să se găsească reciproc și ajută la reunirea altor proteine ​​și ARN-uri.
  • Aceste funcții sunt cruciale în gestionarea numeroaselor niveluri de reglare a genelor, importante pentru buna funcționare a corpului.

 

Gama largă de capacități ale ARN, precum și o secvență moleculară simplă, care poate fi citită cu ușurință de către cercetători, au făcut-o un instrument extrem de util în dezvoltarea tehnologiilor biomedicale recente – inclusiv editarea genei CRISPR.

Iată alte trei domenii în care ARN este investigat.

 

Vaccinuri

Vaccinurile cu ARNm, folosite pentru a proteja împotriva SARS-CoV-2 (virusul care provoacă COVID-19), sunt primele de acest fel autorizate pentru utilizarea umană pe scară largă.

Dar studiile și studiile clinice privind vaccinurile ARN pentru alte virusuri – și chiar pentru cancer – se desfășoară de un deceniu.

  • Aceste tipuri de vaccinuri introduc o secvență specifică de ARN în organism, ceea ce face ca ribozomii corpului să exprime temporar o proteină virală specifică, inofensivă (după care moleculele de ARN străine sunt degradate).
  •  Acest lucru antrenează sistemul imunitar să răspundă în așa fel încât să producă o protecție puternică împotriva acestui virus data viitoare când îl întâlnește.

Fenomenul biologic este diferit de vaccinurile convenționale, care necesită fie o formă inofensivă, inactivă a unui virus, fie mici proteine ​​sau fragmente de proteine ​​produse de un virus, pentru a antrena sistemului imunitar.

Proiectarea și sintetizarea unei secvențe de ARN, care oferă corpului instrucțiuni este, de asemenea, ușor și rapid realizat. Dar unul dintre cele mai mari obstacole în fabricarea medicamentelor eficiente pe bază de ARN a fost instabilitatea relativă a moleculei. Acestea se degradează rapid când sunt expuse la anumite enzime și substanțe chimice obișnuite, deci trebuie menținute la temperaturi foarte scăzute – în unele cazuri sub -70 ℃, așa cum este necesar pentru vaccinul Pfizer.

 

Tehnologii de diagnosticare ARN 

Cercetările privind biopsiile lichide (care necesită doar un eșantion de lichide ale corpului uman, cum ar fi sângele) au arătat din ce în mai mult că, prin măsurarea nivelurilor anumitor ARN-uri, multe boli pot fi diagnosticate într-un stadiu mai timpuriu. Este vorba de cancer, boli neurodegenerative și boli cardiovasculare.

Biomarkerii ARN au avantaje suplimentare față de biopsiile tisulare și alte metode de colectare mai invazive – cum ar fi pielea, organele sau biopsiile osoase – deoarece sunt mai puțin dureroase și prezintă mai multe riscuri.

 

Dezvoltarea medicamentelor ARN

Medicamentele care vizează ARN pot fi identificate și, în unele cazuri, personalizate, deoarece cercetătorii pot testa interacțiuni și secvențe de ARN legate de multe boli diferite din bazele de date ușor disponibile. Până în prezent, medicamentele care vizează ARN-ul au oferit o mare promisiune în tratamentul bolilor foarte rare, care anterior nu aveau tratamente eficiente – cum ar fi boala Huntington.

Cercetările privind aceste tipuri de medicamente sunt în curs de desfășurare în boli precum:

  • amiloidoza (o boală rară cauzată de acumularea de proteine ​​în organism)
  • porfiria hepatică acută (o tulburare metabolică rară)
  • mai multe tipuri de cancer (inclusiv cancerul pulmonar).

Mai recent, s-a demonstrat că anumite grupuri de ARN-uri  ​​modifică sensibilitatea bolilor (în special a cancerelor) la tratament.

Acest lucru a făcut ca unele tipuri de cancer să fie mai puțin rezistente la tratamentul convențional ca urmare.

Acest lucru ar putea oferi o nouă terapie combinată valoroasă pentru bolile greu de tratat.

 

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of