Anemia prin deficit de B12

anemia prin deficit de B12

Carne, ouă, brânzeturi, adică produse de origine animală. Aceastea sunt baza de formarea a vitaminei B12 în organism.  Anemia prin deficit de B12. Cum apare?

1. Anemia prin lipsa alimentelor de origine animală

În tubul digestiv, aceste alimente (carne, ouă brânzeturi) intră în contact cu acidul clorhidric și apoi cu bacteriile bune din intestin. Bacteriile, de fapt, sintetizează vitamina B12.  Odata produsă de către bacterii, vitamina B12  intră în circulația sanguină și sintetizează așa numiții acizi nucleici, necesari pentru toate celulele.

Acizii nucleici sunt molecule foarte complexe, produse atât de organisme vii (celule), cât şi de virusuri.  Îndeplinesc două funcţii biologice majore:

  • transmit informaţia ereditară de la o generaţie la alta
  • conţin informaţie pentru producerea de proteine specifice

Există două categorii majore de acizi nucleici: acid dezoxiribonucleic ( ADN) şi acid ribonucleic (ARN). Fără acești acizi, nu există viață. De aceea, vitamina B12 este esențială pentru organismul uman. Participă la formarea globulelor roșii (eritrocite), participă la funcționarea nervilor  și la menținerea funcției cognitive.

Medicii nu testează în mod obișnuit nivelul de vitamina B12, astfel încât deficitul de vitamina B12 poate trece neobservat. În timp, deficitul de vitamina B12 poate provoca anemie, leziuni ale nervilor. Simptome deficit B12: amorțeala și furnicaturi la nivelul mâinilor și picioarelor.

Cum se detectează anemia în hemogramă?

Volumul eritrocitar e mare – aceasta înseamnă că globulele roșii sunt mai mari decât ar trebui să fie.  Este semnalul de anemie prin deficit de B12 sau prin deficit de folați. Deficitul se corectează rapid, dacă veți consuma carne, ouă, brînzeturi.

 

2. Anemia prin deficit de B12.  Mecanisme imunologice

Frecvent însă, deficitul de B12 se constată prin mecanisme imunologice. Tiroidita autoimună, frecventă în România, poate fi însoțită de carența de vitamina B 12. Anticorpii sintetizați în tiroidita autoimună pot sa determine, secundar, deficit de absorbție de vitamina B 12 la nivel intestinal. In acest caz,  medicul endrocrinolog și medicul hematolog trebuie să lucreze împreună.

Anemia prin deficit de B12. Analize imunologice

Există doi anticorpi care pot fi evidențiați prin analize de sânge. Și care confirmă mecanismul imun al deficitului de vitamina B12. Anticorpii specifici sunt: ATPO, ATG.

Testele necesare diagnosticării tiroiditei auto-imune Hashimoto sunt nivelurile din sânge:

  • ale hormonilor tiroidieni (TSH, T3,  freeT4)
  • ale anticorpilor specifici (ATPO, ATG)

 

 

Foto: Divily de la Pixabay

Leave a Reply

avatar
  Inscriete pt notificari  
Notify of